Dolcetto Dogliani Maioli DOCG Anna Maria Abbona

17.95

Op voorraad. Vandaag voor 17.00 besteld, binnen 3 werkdagen geleverd.
  • Gratis verzending vanaf €125,-
  • Retour mogelijk binnen 30 dagen
  • Kwaliteit gegarandeerd

Beschrijving

Elegant licht kruidig met  zwart fruit

Bijzondere brede geur, elegant met lichte kruidigheid maar vooral ook zwart fruit. Bijzonder mooi deze 2011, de wat lichtere structuur dan bijvoorbeeld de 2010. Geeft opvallende goede verfijning en lichte niet storende geïntegreerde tannines.

Internationale onderscheidingen

Gambero Rosso: 2 rode glaasjes
Duemilavini: 5 druiventrosjes
Slow Wine: Vino Quotidiano

Over de druif Dolcetto

De Dolcetto is een druivensoort die in Piemonte op veel plaatsen aangeplant is, en daar buiten ook wel voorkomt in Noord Italië. Ook in andere landen komen druivenstokken voor onder andere namen waarvan vermoed wordt dat het de Dolcetto is. De naam betekent “kleine zoete” maar dat slaat niet op de wijn, die altijd droog is. Het is ook niet zeker dat dit op het suikergehalte slaat, al rijpt de Dolcetto relatief snel en kan daardoor vrij hoge suikergehaltes ontwikkelen, wat wijn met veel alcohol geeft. De druif heeft van zichzelf flink wat tannines, vooral uit de pitten, en die zijn vaak wat “hard”. De druiven moet daardoor voorzichtig behandeld worden tijdens de vinificatie. Gelukkig heeft hij ook zeer veel kleurstoffen in zijn schil en is hij redelijk aromatisch, waardoor ook met een heel korte inweking op de schillen mooie donkere, sterk fruitige wijnen geproduceerd kunnen worden.

Anna Maria Abbona over haar wijn

From the oldest vineyard of the Company is obtained DOGLIANI “MAIOLI”: low yields and perfect ripening characterize a wine from the color steals with intense glares much tending to viola, refined and complex on the nose, of full-bodied warm, harmonic and long tasting in the mouth. Vinified and refined in steel, is bottled in November, 14 months after the harvest. It’s suitable for a medium ageing and goes well with substantial meals.

Wijnproducent Anna Maria Abbona Anna Maria Abbona krijgt sinds de start van Slow Wine (2011) jaarlijks de eervolle vermelding; de Chiocciola (slak) toegekend. Dat is een eervolle erkenning voor; het met respect omgaan met de grond, natuur en milieu, de expressie van de identiteit van de terroir in de wijnen. Anna Maria en haar man Franco Schellino zijn één van de meest constante topproducenten op het gebied van Dolcetto wijnen. Productie Inmiddels is de totale jaarlijkse productie zo’n 60.000 flessen (10 hectare). De wijnen worden vrijwel ecologisch geproduceerd en niet gefilterde. Veel concentratie hebben ze al bereikt met een uiterst selectieve druivenkeuze. In Nederland al meerdere malen mooie recensies in de wijnpers. De Dolcetto is de belangrijkste wijn (4 verschillende) maar er worden ook Nebbiolo (Langhe Nebbiolo) en Barbera (de Cado, met wat Dolcetto) gevinifieerd. De karaktervolle kwaliteit van uiterst drinkbare wijnen, de sympathieke eigenaars en de betoverend (incantevole) mooie omgeving van Farigliano maken een bezoek aan Anna Maria Abbona tot een aanrader.

Extra informatie

Regio

Inhoud

Jaartal

Classificatie

Gambero Rosso

Duemilavini

Slow Food

Gerecht

, ,

Smaakpalet

,

Producent

Anna Maria Abbona

Alcoholpercentage

14,0%

Serveertemperatuur

Druivensoort