Skip to content Skip to footer

Dolcetto Dogliani Sorí dij But Anna Maria Abbona Piemonte

15.95

  • Gratis verzending vanaf €125,-
  • Retour mogelijk binnen 30 dagen
  • Kwaliteit gegarandeerd

Beschrijving

Een wijn met hele mooie rapportcijfers

Krachtige wijn maar met soepele dronk en goede tannines. Mooi paars van kleur, viooltjes en donker fruit. Zuiver, fris en karaktervol. Een uitstekende maaltijdbegeleider.

De Grote Hamersma 2019 geeft de wijn het rapportcijfer 9.

Volop geurend naar viooltjes en licht droppig. In de smaak zwarte, zoete, dikke, hoogglans kersen, lichtzure pruimen, volle sappige, karakteristieke en verrukkelijke bitters.

Over de druif Dolcetto

De Dolcetto is een druivensoort die in Piemonte op veel plaatsen aangeplant is, en daar buiten ook wel voorkomt in Noord Italië. Ook in andere landen komen druivenstokken voor onder andere namen waarvan vermoed wordt dat het de Dolcetto is. De naam betekent “kleine zoete” maar dat slaat niet op de wijn, die altijd droog is. Het is ook niet zeker dat dit op het suikergehalte slaat, al rijpt de Dolcetto relatief snel en kan daardoor vrij hoge suikergehaltes ontwikkelen, wat wijn met veel alcohol geeft. De druif heeft van zichzelf flink wat tannines, vooral uit de pitten, en die zijn vaak wat “hard”. De druiven moet daardoor voorzichtig behandeld worden tijdens de vinificatie. Gelukkig heeft hij ook zeer veel kleurstoffen in zijn schil en is hij redelijk aromatisch, waardoor ook met een heel korte inweking op de schillen mooie donkere, sterk fruitige wijnen geproduceerd kunnen worden.

Anna Maria Abbona over haar wijn

“SORÌ DIJ BUT” is the more classic Dolcetto di Dogliani: obtained by assembling several vineyards of different ages and exposures. Very fruity on the nose with scents of plum and raspberry, intense and full-bodied in the mouth, delicate, with good tannin and a slight taste of almonds. It’s vinified in steel, bottled the summer next the harvest and drunk in two/three years. It’s the wine that, following the tradition, goes well with the entire meal.

Wijnproducent Anna Maria Abbona Anna Maria Abbona krijgt sinds de start van Slow Wine (2011) jaarlijks de eervolle vermelding; de Chiocciola (slak) toegekend. Dat is een eervolle erkenning voor; het met respect omgaan met de grond, natuur en milieu, de expressie van de identiteit van de terroir in de wijnen. Anna Maria en haar man Franco Schellino zijn één van de meest constante topproducenten op het gebied van Dolcetto wijnen. Productie Inmiddels is de totale jaarlijkse productie zo’n 60.000 flessen (10 hectare). De wijnen worden vrijwel ecologisch geproduceerd en niet gefilterde. Veel concentratie hebben ze al bereikt met een uiterst selectieve druivenkeuze. In Nederland al meerdere malen mooie recensies in de wijnpers. De Dolcetto is de belangrijkste wijn (4 verschillende) maar er worden ook Nebbiolo (Langhe Nebbiolo) en Barbera (de Cado, met wat Dolcetto) gevinifieerd. De karaktervolle kwaliteit van uiterst drinkbare wijnen, de sympathieke eigenaars en de betoverend (incantevole) mooie omgeving van Farigliano maken een bezoek aan Anna Maria Abbona tot een aanrader.

Extra informatie

Regio

Inhoud

Jaartal

Classificatie

Gerecht

, ,

Smaakpalet

,

Producent

Anna Maria Abbona

Alcoholpercentage

14,0%

Serveertemperatuur

Druivensoort