Anna Maria Abbona kreeg in 2011 de Chiocciola-prijs ( Italiaans voor slak ) van de Slow Wine gids. Het is een eervolle erkenning voor de wijze waarop er wijnbouw wordt bedreven: met respect omgaan met bodem, natuur en milieu en in de kwaliteit van de wijnen de expressie en identiteit van het terroir laten spreken.

Het gebied Langa Doglianese is het terrein van de dolcettodruif. Uitkijkend – als van een hoog balkon – over de Alpen aan de ene kant en de beroemde wijngaarden van Barolo aan de andere zijde. In 1989 keerde Anna Maria Abbona, grafisch ontwerpster, terug naar haar ouderlijk huis, om zich te ontfermen over de door haar grootvader aangeplante wijngaarden. Tot die tijd werden de druiven van de wijngaarden anoniem aan een coöperatie geleverd en had haar vader aangegeven een aantal wijngaarden te willen opgeven. Ze werd bij haar terugkeer geïnspireerd door haar man Franco Schellino, die bijzonder veel wist van flora en fauna. Ze moest nog wel alles leren over de ‘agenda’ van een wijngaard: van streng snoeien tot het opbinden van de wijnranken aan toe. Het landschap en de wijnbouw bleken inspirerend en Anna Maria nam het roer over. De hooggelegen, en gezonde wijngaarden gaven zoveel vertrouwen, dat na het moderniseren van de kelders de traditionele methode van wijnmaken kon worden voortgezet.

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met zo’n 10 hectare en een jaarlijkse productie van zo’n 60.000 flessen. Zoals hierboven al aangeven, worden de druiven biologisch geteeld. De druivenselecties zijn rigoureus en de ongefilterde wijnen zijn behoorlijk geconcentreerd. Tegelijk wordt de hoge ligging van de wijngaarden volledig benut en is er veel aandacht voor het behoud van frisheid en drinkbaarheid van de wijnen.

Anna Maria Abbona heeft  een aaneenschakeling van topnoteringen in de diverse Italiaanse wijngidsen op hun palmares staan. Te veel om op te noemen. het is een jaarlijkse terugkerende erkenning  ( al zo’n 20 jaar nu ) voor hun kwalitatief hoogstaande nivo. 

De waardering van www.nebbiolowijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.