Barolo Sperss Gaja 2013

225.00

Beschrijving

HET VERHAAL ACHTER DEZE WIJN

Angelo Gaja bleef altijd hopen op een kans een topwijngaard in het Barologebied te verwerven. Zijn wens kwam uiteindelijk in 1988 uit. De naam van het beste deel van de wijngaard, totaal twaalf hectaren gaf hij daarom de naam “Sperss”, in plaatselijk dialect het begrip voor nostalgie. Vanaf de oogst 1996 laat Angelo deze wijn onder de DOC Langhe op de markt komen. Een bijzondere keuze want declassering naar een herkomstbenaming met minder strenge eisen voor je beste wijnen ligt niet meteen voor de hand, maar is wel de consequentie wanneer je afwijkt van de toegestane regels voor de DOCG.

Sperss is een fantastische nebbiolowijn met een puntje barbera die na drie weken koele inweking en vergisting, gevolgd door 12 maanden opvoeding op barriques en een aansluitende achttien maanden lagering op eiken een wonderlijk mooi samenspel levert van aroma’s.

De wijn wordt gemaakt van 94% nebbiolo en 6% barbera, waardoor de wijn gedeklasseerd dient te worden.

Indrukken van geconcentreerde vruchten, zachte tannines en kruiden naast tonen van teer, drop en truffel. De wijn kent een zeer lange finale en trage ontwikkeling zodat geduld met de jaren een nog hoger niveau aan rijkdom en complexiteit oplevert.

Te serveren bij groot wild, rood vlees, bereidingen met paddenstoelen of truffels en harde kazen.

Gaja Sperss
Piemonte, Italië
Klimaat/Terroir
De wijngaard ligt in de Marenca-Rivette zone in Serralunga. De
wijngaarden liggen op 370 meter hoogte in een amfitheater op het zuidzuidwesten. De bodem bestaat uit klei- en kalkrijke mergel. De
druivenstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud.
Vinificatie
De vergisting duurt circa 3 weken, waarna de wijn 30 maanden rijpt in
eikenhouten vaten.
Druiven
nebbiolo
Alcohol percentage
14,00%
Geur & Smaak
Complexe, zeer geconcentreerde wijn met zwarte kersen, rabarber, teer,
zoethout, truffel en veel mineraliteit. De structuur is stevig en rijk en
vraagt om een aantal jaren geduld. Het rijpingspotentieel is ongelooflijk.
Serveersuggestie
Serveer bij groot wild, rood vlees, bereidingen met paddenstoelen of
truffels en harde kazen.
Weetje
Angelo Gaja bleef altijd hopen op een kans een topwijngaard in Barolo te
verwerven. Zijn wens kwam uiteindelijk in 1988 uit. De naam van het
beste deel van de wijngaard gaf hij daarom de naam “Sperss”, nostalgie
in het plaatselijk dialect.

Extra informatie

Alcoholpercentage

14,0%

Classificatie

Decanteren

Druivensoort

Gerecht

, , ,

Inhoud

Jaartal

Klassieker

Producent

Gaja

Regio

Serveertemperatuur

Smaakpalet

,