Feritas Rosso del Veneto Corte Alta

23.95

Categorieën: , Tag: Product ID: 4030

Beschrijving

Met de langst ingedroogde druiven maakt men Amarone

Corte Alta Feritas Rosso del Veneto IGT 2011, Corte Alta het indrogen van (geplukte) druiventrossen is een eeuwenoude traditie die we kennen uit de Jura (Vin de Paille), uit Toscane (Vin Santo) maar toch bovenal uit de Veneto streek in het noorden van Italië. Naast de zoete witte Recioto di Soave vinden we de grootste concentratie van gedroogde druiven in de Valpolicella regio. Mooie, gezonde druiventrossen worden traditioneel uitgespreid op bamboe matjes die in houten rekken liggen op verschillende hoogtes zodat alles goed geventileerd blijft en er geen schimmels ontstaan. Temperatuur en vochtigheidsgraad zijn essentieel voor dit ‘Appassimento’ (droging) proces. Grote huizen gebruiken dan ook meer en meer ruimtes met computergestuurde ‘air conditioning’ . Gelukkig bezit de belangrijkste rode druif, de Corvina, over een dikke schil die een langdurig drogingsproces aankan. Naar gelang het type wijn dat men wil bekomen drogen de druiven één tot drie maanden. Hoe langer ze drogen hoe hoger het vochtverlies en des te groter de (suiker)concentratie. Met de langst ingedroogde druiven maakt men Amarone (volledig vergist) of Recioto (gedeeltelijk vergist en dus een zoete rode wijn). Gezien de grote suikerconcentratie van de lang gedroogde druiven zal een Amarone makkelijk een alcoholgraad van 15-16 (tot 17.5 % vol. !) bereiken. Zeer weelderige, machtige wijnen dus die, afhankelijk van het intrinsieke evenwicht, niet altijd uitnodigen tot het drinken van meerdere glazen. Niet iedereen springt ook even zorgvuldig om met het indrogingsproces en de combinatie van onzuivere (schimmels, champignon) toetsen met hoge alcohol, restsuikers (enkele grammen suikers blijven vaak over) en lagere zuren zorgt voor een weinig verleidelijke combinatie.

Een combinatie van lokale druiven met internationale druiven

Koop dus Amarone alleen bij de beste wijnbouwers. Maar ook bij deze domeinen schuilt er vaak meer drinkplezier (aan interessantere prijzen) in hun alternatieve ‘Appassimento’ wijnen. Dat kan een topklasse Valpolicella zijn van ingedroogde druiven of in het geval van de Accordini familie bij Corte Alta, een combinatie van lokale druiven met internationale druiven. Stefano Accordini en zijn zoon Tiziano combineren de klassieke Corvina (55%) en Rondinella (15%) met Cabernet Sauvignon (20%) en Merlot (10%). Alle druiven drogen ongeveer 40 dagen en verliezen zowat 20% van hun gewicht. Voldoende om een prachtige concentratie te krijgen van zalig zoet fruit maar zonder TE rijk te worden (rond de 14.5 % vol). De Cabernet Sauvignon met zijn kwalitatieve tannines zorgt voor wat structuur en reliëf in die fruitmassa terwijl de hooggelegen wijngaarden (500-600 meter) de noodzakelijk frisse zuren aanbrengen. Een veroudering van 12 maand op Franse barriques (30% nieuw) geeft nog een extra luxueuze toets aan deze gepolijste, verleidelijke wijn. Geen ‘cerebrale’ wijn om lang over na te denken maar wel een uitnodiging om je even te verliezen in een vlaag van zinnelijk genot.

Extra informatie

Inhoud

Regio

Jaartal

Classificatie

Smaakpalet

,

Producent

Corte Alta Fumane

Alcoholpercentage

14,5%

Serveertemperatuur

Druivensoort

, , ,

Decanteren

Klassieker

Onze winkel is geopend op de voor ons gebruikelijke tijden. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Voor diegene in de Gemeente Baarn en omstreken die liever thuis blijven, bezorgen wij ook. Bel ons om af te spreken: 035-5420090.