Gaja is samen met producent Antinori de meest bekende wijnproducent van Italië. Het begon allemaal in 1859 toen Giovanni Gaja een wijnhuis begon in Barbaresco, in de regio Piemonte. In 1961 nam Angelo Gaja, die inmiddels aan het hoofd staat, zijn intrede in het bedrijf. Door het experimenteren en innoveren van de jonge Gaja is de kwaliteit van de wijn op een hoger platform gezet. De invloed van Gaja is van grote waarde geweest waardoor er vele wijnliefhebbers van over de gehele wereld zijn die Gaja wijnen willen kopen. De Gaja wijnen zijn door veel wijnliefhebbers erg gezocht. De wijnen van Gaja zijn fabuleus.

Gaja wijngaarden

Het wijnhuis is gevestigd in Barbaresco, in de regio Piemonte. Hier worden de Gaja Barbaresco en Gaja Barolo wijnen geproduceerd. Naast het wijnhuis in Barbaresco, heeft Gaja ook twee andere wijndomeinen in Toscane: in Bolgheri en in Montalcino. Hier produceert Gaja de Super Tuscans.

Angelo Gaja

Angelo Gaja begon in 1961 met werken in het familiebedrijf. Hij studeerde Economie aan de Universiteit van Turijn en studeerde op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba. Hij vertrok naar het buitenland om stage te lopen bij wijnbedrijven in Bourgogne, Bordeaux, Californië en langs de Rin. Hier deed hij veel kennis en ideeën op om de wijnproductie in Piemonte te verbeteren.

In 1970 nam Angelo het bedrijf van zijn ouders over. Samen met een oud klasgenoot voerde hij een aantal veranderingen door die tot op vandaag voor een groot succes hebben gezorgd. Ze begonnen met het terughalen van de opbrengst per hectare. Vervolgens experimenteerden ze met de aanplant van nieuwe druivenrassen, vinificatiemethoden en rijpingstechnieken.

Angelo lanceerde een nieuwe lijn van de Barbaresco Gaja, een kenmerkende wijn van het huis. Zijn ouders en grootouders haalden de nebbiodruiven voor deze wijn altijd van verschillende wijngaarden. Angelo experimenteerde voor zijn nieuwe lijn met druiven van slechts één wijngaard.

Angelo Gaja heeft niet alleen zijn familiebedrijf naar een hoger level gebracht, met zijn streven naar hoogste kwaliteit heeft hij de toon gezet voor de Italiaanse wijnen. Hij wordt gezien als de ‘onbetwiste koning van Barbaresco’.

De meest bekende rode wijnen en witte wijnen van Gaja

De meest bekende rode wijnen van Gaja zijn onder andere de Sori San Lorenzo, Sori Tildin, Sperss, maar ook om de Dagromis Barolo wordt veel gevraagd.

Een andere zeer goede wijn is de Brunello di Montalcino Sugarille 2010. De druiven van deze Brunello komen van het Pieve Santa Restituta domein, gelegen in Montalcino. Deze Gaja Pieve Santa Restituta Brunello kreeg van James Suckling een score van 97/100.

De meest gevraagde witte wijnen zijn de Rossj Bass, een prachtige Chardonnay en op een nog hoger niveau de Gaia & Rey, een 100% Langhe Chardonnay.

De meest bekende Gaja wijnen uit Toscane

De meest bekende Gaja wijnen uit Toscane zijn de wijnen Gaja Ca’ Marcanda. In 1996 kocht Gaja zijn tweede Toscaanse stuk grond, genaamd Ca’ Marcanda. De wijngaarden zijn gelegen in de Maremma nabij Bolgheri, de Toscaanse kust.

De wijnen van Ca’ Marcanda zijn zogenaamde Super Tuscans, of te wel de Bordeaux blends. Met druiven zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. Populair zijn de wijnen Promis en Dagromis, maar ook hun witte wijn Vistamare, een blend met Vermentino, is een veelgevraagde wijn.

De waardering van www.nebbiolowijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.