Gambero Rosso Wijnen

Onze Gambero Rosso wijnen zijn beoordeeld door de gelijknamige wijngids, die zich richt op de beste Italiaanse wijnen. Lees hieronder meer over het ontstaan en de werkwijze van dit fenomeen.

De man achter dit initiatief is Stefano Bonilli, geboren in de Veneto maar opgegroeid in Bologna. Hij werd ondernemer, culinair journalist en later blogger en richtte de gids op in 1986.

Toont alle 2 resultaten

  • bekijk la-muciara-harmonium-wijn-new

    Favinia la Murciara bianco Firriato

    5 hectare heeft Fitrriato en aantal jaren geleden aangeplant op dit pittroreske eilandje voor de kust van Trapani. Bijzondere omstandigheden op een steenworpafstand van de zee met altijd de zilte zeewind die grote invloed uitoefent op de wijnranken. De druiven groeien hier op zeenivo. Voor het eerst dat hier met wijnbouw geexperimenteerd wordt. Ook wereldwijd […]

    30.95 In winkelmand
  • bekijk Malaspina-Palikos-Calabria

    Malaspina Palikos Calabria Rosso IGT

    Smakelijk en karaktervol Vrij lichte wijn, naar Calabrese begrippen. Aangenaam fruit, eenvoudig, medium structuur. Lichte rijping op barriques van de gaglioppo en nerello cappuccio. Internationale onderscheidingen Gambero Rosso: 1 zwart glaasjes Duemilavini: 3 druiventrosjes Malaspina [mapsmarker marker=”19″]

    9.95 In winkelmand

Gambero Rosso wijnenDe naam Gambero Rosso, Italiaans voor ‘rode garnaal’, ontleende hij aan het restaurant uit het beroemde boek Pinocchio. Eerst was Gambero Rosso een bijlage van Il Manifesto, een jaar later verscheen het als op zichzelf staand magazine: Vini d’Italia. Ook kwam er een restaurantgids onder de naam Ristoranti d’Italia.

Gambero Rosso zou uitgroeien tot de meest invloedrijke wijngids, met in 1999 een eigen tv-kanaal en sinds 2012 digitale versies met bijbehorende wijn-apps. Er zijn Engelstalige publicaties beschikbaar met de titel Italian Wines.

Jaarlijks beoordelen de aan deze wijngids verbonden specialisten meer dan 22.000 wijnen, waarna ze ingedeeld worden in categorieën. In plaats van een aantal sterren of een cijfer worden per wijn één, twee of drie bicchieri (glaasjes) toegekend. Via blind tasting komen de onafhankelijke experts tot hun oordeel. Hierbij staat één glaasje voor ‘goed’, bij twee glaasjes hebben we te maken met een ‘zeer goede’ wijn en drie glaasjes staan garant voor het ultieme keurmerk ‘buitengewoon’.

Sinds 2002 is er voor twijfelgevallen tussen twee en drie glaasjes de mogelijkheid om twee rode glaasjes toe te kennen: deze wijnen hebben de hoogste score nét niet gehaald.

Voor de gids van 2020 werden 45.000 wijnen geselecteerd voordat men tot het traditionele aantal van 22.000 kwam. Slechts 457 wijnen kregen de hoogste onderscheiding van drie glaasjes. Dit zegt veel over de kwaliteitsnormen van Gambero Rosso, dat met alle recht een instituut op het gebied van wijnbeoordeling genoemd mag worden.