Skip to content Skip to footer

La Spinetta

Een van de allergrootste namen uit Piemonte en de Italiaanse wijnwereld .

Heeft zich als een inmiddels tot de verbeelding sprekende naam naast Gaja genesteld.
Afgelopen 20 jaar is veel geinvesteerd in de aankoop van nieuwe wijngaarden. Een aantal jaren geleden in Grinzano Cavour een tweede hart na Castagnole Lanze en daar komt hun eerste Barolo vandaan “Campe” 


Begin jaren 2000 kwam de wens om ook Toskane te veroveren dat is gerealiseerd met de aankoop van een fraai wijngoed bij Casanova waar een prachtige nieuwe Cantina werd geinstalleerd. Daar kwam in 2010 de eerste Vermentino uit te voorschijn gevolgd door Sangiovesewijnen en een eveneens  inheemse wijn ;  Colorino 

Al zijn de prijzen in Piemonte de afgelopen 10 jaar omhoog gedreven, nog steeds heeft la Spinetta een paar wijnen met een primaprijs – kwaliteit verhouding.
Dan hebben we het over de Barbera d’ Asti Ca’ di Pian en de Langhe Nebbiolo. Op dat nivo met een prijs – kwaliteit waar werkelijk niets op aan te merken valt.

La Spinetta is in ons assortiment sinds begin jaren 90, dus ruim voor hun internationale roem ( zoals onze filosofie is ; we gaan nooit met al gevestigde namen in zee )

Zeker moderne wijnen wil Giorgio Rivetti maken en ze bezitten vaak  soms onwaarschijnlijke (fruit)concentraties.
In 1989 kwam ik voor het eerst bij la Spinetta in Castagnole Lanze en proefde een monster van de nieuwe oogst, Barbera. Hiervan zou 20 % in een nieuwe rode wijn gaan : PIN

De fruitconcentratie was zo overweldigend, dat ik zeker wist  ; dit moet ik  hebben, hoeveel nieuwe barriques er ook staan ( waar ik toen, in de begintijd van de barriques in Piemonte wat huiverig tegenaan keek )
Giorgio Rivetti heeft het gebruik van de barriques sindsdien steeds verder geperfectioneerd.
Bij de Nebbiolo  vond ik jaargang 1997 de definitieve doorbraak, waarbij de Nebbiolo ook herkenbaar Nebbiolo bleef na de rijping in nieuwe barriques en op fles.

http://www.la-spinetta.com/

De waardering van www.nebbiolowijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.