Beschrijving
Zeer betrouwbare wijnmaker Giancarlo Ronchi. Gaat zijn eigen weg en weet precies wat hij doet.
Voor het eerst expirimenteert Ronchi met een amforawijn.
Het is dan een compleet andere Nebbiolo dan die we doorgaans kennen ; puurheid en mineraliteit zijn de heersende elementen. Niet de florealiteit die we voor de Nebbiolodruif vaak zo typerend vinden. een effect wat je vooral bij de houtgerijpte Nebbiolowijnen treft.
Mooi om deze amfora gerijpte naast de “klassieke” versie Nebbiolo te proeven.
geur / smaakindruk ; intens, fruit van o.m. framboos, pepertje, verwelkte roosjes.
In de wijngaarden wordt alleen natuurlijke bemesting toegepast, geen chemie. In de italiaanse wijnbouw wordt dit de “lotta integrata” genoemd.
Oogst ; handmatig einde sept. / begin okt. het laatste decennium vaak 1-2 weken vervroegd.
fermentatie ; op staal voor de duur van 10-12 dagen bij een temperatuur van 28-30 gr. C.
rijping ; amfora terracotta 1 jaar gevolgd door nog een verdere rijping op fles.
drinken bij een temperatuur van 16-18 gr.
ouderingspotentieel ;6-8 jaar
van deze jaargang zijn slechts 1000 flessen gebotteld.