Syrah '870' DOP, Rosset 2023
Beschrijving
Karakter:
De Syrah-druiven, geteeld op bijna 900 meter hoogte, genieten van koelere nachttemperaturen en minerale bodems. De ruim twintig jaar oude wijnstokken worden met zorg onderhouden. Na een nauwkeurige selectie wordt de oogst in drie delen verdeeld. Het eerste deel fermenteert in Franse eikenhouten vaten en rijpt vervolgens ongeveer 12 maanden in dezelfde vaten. De andere twee delen fermenteren en rijpen in Amphora en Orcio Toscano, met schilcontact, voor meer dan 8 maanden.
Rijke aroma's van rijpe zwarte bessen en delicate peperige tonen, verweven met een subtiele houtachtige ondertoon. Vol, harmonieus en fruitig.
Producent:
Het wijnhuis Rosset is opgericht in 2001, toen de familie Rosset besloot wijnstokken aan te planten op hun land in Senin in de Aosta-vallei. Ze begonnen met Chardonnay, de internationale topper, en daarna volgden Syrah en de lokale Cornalin. Later werd Petit Rouge aangeplant, een inheems druivenras geselecteerd door de wijnmaker Matteo Moretto. Rosset heeft wijngaarden in drie subgebieden van de Aosta-vallei. In Chambave staat Moscato Bianco aangeplant op 800 meter. De zand- en rotsbodems zorgen voor een evenwichtige wijn met een ziltige toets. Voor Syrah, Cornalin en Chardonnay gaan we naar de heuvel van Aosta, in de gemeente Saint Christophe, op een hoogte tussen 750 en 800 meter. In de buurt van deze wijngaarden verbouwt Rosset ook frambozen en saffraan. In Villeneuve bevinden zich de hoogste wijngaarden van het domein. Petite Arvine en Pinot Gris staan aangeplant op hellingen met een hoogte tussen de 900 en 1100 meter.
Gebied:
In deze Franstalige regio in het uiterste noordwesten van Italië, liggen de wijngaarden op grote hoogte, soms wel tot 1200 meter. In Europa kom je niet veel wijngaarden tegen die zo hoog liggen. De wijnproductie is klein, maar van hoge kwaliteit.
