Skip to content Skip to footer

6 tips voor het kiezen van de juiste Italiaanse rode wijn

Italië is niet alleen een waanzinnig mooi land om naartoe te reizen, maar ook een land dat ons vele schatten heeft geschonken. Van pasta tot tiramisu, maar ook de heerlijke Italiaanse rode wijn mogen we niet vergeten.

Italië is niet voor niets één van de grootste wijnlanden ter wereld!

Waar je ook in Italië naartoe gaat, er is overal wel een interessante wijnstreek in de buurt, van Toscane tot Venezia. Maar hoe kies je daar nu de beste Italiaanse wijn uit? We geven u enkele tips!

Tip 1: let op de vermelding van DOC of DOCG op het etiket van de wijn

Dat lijkt misschien logisch, maar toch willen we dit nog eens benadrukken! De eerste stap om de perfecte Italiaanse rode wijn te vinden is het etiket grondig lezen. Op de flessen staat steeds DOCG, IGT of DOC vermeldt. Deze letters staan er niet zomaar voor versiering, maar hebben namelijk een belangrijke betekenis. Door deze te herkennen kunt u een kwaliteitswijn van een minder kwaliteitsvolle wijn onderscheiden. Maar wat betekenen deze letters juist?

Laten we beginnen met IGT gelabelde wijnen, deze Italiaanse rode wijnen zijn wijnen die voornamelijk gedronken worden als tafelwijn. Als u opzoek bent naar hoogstaande kwaliteitswijn, dan kunt u een wijn met deze letters op het etiket dus beter vermijden!

Daarnaast zijn er ook DOC gelabelde wijnen, DOC staat dan voor “Denominazione di Origine Controllata”. Dit betekent dat de wijn in kwestie kwaliteitswijn is met een gecontroleerde oorsprongsbenaming.

De derde categorie is de DOCG wijn en staat voor “Denominazione di Origine Controllata e Garantita”. Dat betekent letterlijk dat de wijn een certificaat heeft van gegarandeerde en gecontroleerde herkomst. Concreet betekent dit, dat deze soort Italiaanse wijn het hoogste kwaliteitskeurmerk in Italië heeft.

wijnadvies-nebbiolo

Tip 2: koop wijn die de wijnboer volledig zelf geproduceerd heeft

Ook de andere gegevens die op het etiket bedrukt staan zijn van belang. Wanneer u op het etiket bijvoorbeeld “prodotto imbottigliato ad..” of “prodotto all’origine da..” of “prodotto integralemente da..” ziet staan, dan wil dat zeggen dat de wijnboer de wijn zelf gemaakt heeft.

Van begin tot einde!

Wijnen die door de wijnboer volledig zelf geproduceerd worden, zijn meestal rijkelijker van smaak. Bij deze vermelding staat er ook vaak een naam en/of adresvermelding bij.

Tip 3: laat u niet misleiden door slimme marketingtrucs

Elke producent heeft voornamelijk één doel: zoveel mogelijk van zijn product verkopen. Dit doen ze door gebruik te maken van allerlei slimme marketingtrucjes. Ze zorgen ervoor dat hun wijn boven al de andere wijnen uitsteken door gebruik te maken van leuke kleurtjes, speciale lettertypes, enzovoort. Ga dus nooit zomaar op het etiket van een fles af, zonder het etiket in detail te lezen!

Tip 4: koop je wijn bij specialisten

Op zoek naar heerlijke rode wijn uit Italië? Dan kunt u beter niet naar de supermarkt gaan. Natuurlijk heeft de supermarkt ook wel lekkere rode Italiaanse wijnen, maar het aanbod dat u in de speciaalzaak vindt is van hogere kwaliteit en veel uitgebreider.

Italië heeft namelijk een aantal bijzondere wijnen, die u niet zomaar in de supermarkt vindt, maar wel bij een speciaalzaak, zoals de onze.

wijnvaten kelder

Tip 5: het is een fabeltje dat goedkope wijn goed kan zijn, of toch in de meeste gevallen

De kwaliteit van Italiaanse rode wijnen wordt vaak gedeeltelijk bepaald door de prijs. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, maar zoals je weet bevestigen die de regel!

Hoe dat komt?

Alles wordt steeds duurder, dus ook de productiekosten, verpakkingen en het transport. Als u met al deze prijzen rekening houdt, dan is het gewoon praktisch onmogelijk om een kwaliteitsvolle rode wijn uit Italië voor minder dan 5 euro te verkrijgen.

Toch zeker niet als het gaat over authentieke wijn die in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd of wijn dat een aantal jaren in de kelder heeft liggen rijpen.

Tip 6: houd rekening met de diversiteit van mensen

Er wordt weleens gezegd: “Over smaak valt niet te twisten”. En dat is zeker ook van toepassing als u Italiaanse wijn koopt. Elke wijnstreek van Italië gebruikt een andere soort druif waardoor de smaken sterk kunnen afwijken. Er zijn bovendien ook verschillen in de soorten wijnen en ook het jaar waarin de wijn geoogst werd is van invloed.

Zorg er dus voor dat u op de hoogte bent van de smaak van de wijn die u koopt, zodat u weet dat het wijn is die u en uw gasten zeker lusten. Gelukkig staat de smaak van de wijn meestal op het etiket vermeldt!

Als u bijvoorbeeld opzoek bent naar een frisse fruitige en betaalbare rode wijn, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een heerlijke Spinetta Nero di Casanova wijn.

Wijnadvies nodig?

U weet nu waar u op kunt letten bij het uitkiezen van een geschikte Italiaanse wijn. Desondanks kunnen wij ons voorstellen dat u nog wat meer advies nodig heeft. Uiteraard staan wij voor u klaar met heerlijk wijnadvies. Neemt contact met ons op, of kom eens gezellig langs in onze Italiaanse wijnwinkel te Baarn

De waardering van www.nebbiolowijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.