Top 8 Italiaanse dessertwijnen

Top 8 Italiaanse dessertwijnen

Het lijkt de logica zelve om een dessertwijn te drinken bij het dessert maar het is geen absolute must. U kan gerust om vier uur een brownie met rood fruit combineren met Corte Alter Recioto. Of een kaasschotel nuttigen met een Tramin Terminum.

We zetten graag onze acht favoriete Italiaanse dessertwijnen op een rijtje.

Tramin Terminum

Deze dessertwijn uit de regio Zuidtirol, Alto Adige, wordt gemaakt van de Gewürztraminer druif. De wijn heeft een mooie felgele kleur met gouden tinten. Abrikozenjam, rijpe perzik en honing met een vleugje elegante kruidigheid in de neus. De zoetigheid van het fruit wordt goed uitgebalanceerd door een stevige zuurtegraad waardoor de wijn zacht smaakt in de mond.

De Tramin Terminum smaakt heerlijk bij een stukje varkensvlees, bij een rijke vis zoals zalm en tonijn, bij gevogelte, bij een pikante maaltijd en bij milde en zachte kaas.

Tramin Roan

Van hetzelfde wijnhuis is de dessertwijn Roan, die de Gewürztraminer druif met de Riesling druif combineert. Met zijn honingachtige achtergrond en intense tonen van exotisch fruit zoals rozijnen en gedroogde abrikozen, in combinatie met gedroogde rozen, gember en vanille explodeert deze wijn in de mond. Zoet en fluweelachtig, levendig met een perfecte elegantie.

Serveer deze wijn gerust met een dessert maar probeer ook eens met een foie gras met balsamico-azijn en rozijnen voor een unieke smaakervaring.

Corte Alter Recioto

Deze heerlijke dessertwijn met een granaatrode kleur uit het wijngebied rond Verona wordt geproduceerd van de Corvina druif, Rondinella druif en Corvinon druif. In de neus herkent u geuren van iris en viooltjes. In de mond smaakt de wijn fluweelzacht, zoet en warm.

De Recioto is heel geschikt om te eten met eender welk dessert maar in combinatie met een chocoladedessert kan niemand deze dessertwijn weerstaan.

Firriato L’Ecru

Deze rijke gouden wijn wordt geproduceerd uit Zibibbo druiven. Firriato gebruikt een unieke infusiemethode die de krenten en rozijnen direct aan de wijn toevoegt. Ongewoon mediterrane geuren worden gebalanceerd met bloemige aroma’s. In de mond zal u aromatische tonen van honing, oranjebloesem en citronella proeven, verenigd met de geuren van dadels en sinaasappelschil.

De dessertwijn past perfect bij het Siciliaanse traditionele nagerecht cannolo, een gerold koekje gevuld met ricotta.

Firriato Favignana Pasulé

Gemaakt van de Zibibbo druif is de Pasulé een subtiel evenwicht tussen zachte tonen van de druif en licht zoute aroma’s van de nabijgelegen zee. Een intens en elegant boeket roept herinneringen op aan mediterrane aroma’s van gedroogde vijgen en dadels met een delicaat vleugje citroengras.

Combineer de amberkleurige wijn met een dessert zoals de Siciliaanse cassata, een cake van gezoete ricotta en marsepein, afwerkt met gekonfijte vruchten en slagroom.

Santadi Passito

Deze licht mousserende wijn is gemaakt van overrijpe druiven, in het wijngebied Santadi. Een intens boeket van honing, caramel, vanillesuiker en kruidnagel zal uw neus verheugen. In de mond smaakt de wijn naar oranjebloesems.

De Passito smaakt heerlijk bij elk type dessert maar voor een echte smaakrevolutie combineer je de dessertwijn met gefrituurde ricottaravioli met honing of met gekruide kazen.

Tramin Moscato Rosa

De Moscato Rosa is gemaakt van een bijzonder variëteit van de grote Moscato druif. De druif heeft een karakteristieke geur van roos, die u ook in de wijn kan onderscheiden. Aroma’s van rozenblaadjes, wilde aardbeien en zachte Oosterse kruiden zullen zich aan u onthullen. In de mond proeft u rijp en delicaat fruit en een lichte tanninesensatie.

Deze dessertwijn drinkt u best samen met een dessert van pure chocolade, bittere cacao en bessen.

Alberto Longo Suan

Deze wijn wordt geproduceerd in Noord-Daunia en bestaat uit de Bombino druif en de Moscatello druif. De helder oranje-gele dessertwijn is ietwat dikker van structuur dan een andere wijn. In de neus zal u tonen van Muscat en zoet fruit als perzik en abrikoos herkennen. Dankzij de mooie zuurtegraad is de dessertwijn verfrissend in de mond zonder te zoet te zijn.

Serveer de wijn met harde kazen, al dan niet gekruid. Ook traditioneel gebak gemaakt van gedroogd fruit en dessert met limoen of citroen zijn een goede match voor deze witte dessertwijn.

Meer Italiaanse dessertwijnen?

We hebben nog veel meer Italiaanse Dessertwijnen in ons aanbod. Of kom anders eens langs in onze winkel in Baarn. Hier hebben wij tientallen heerlijke dessertwijnen op voorraad en kunt u direct proeven of advies krijgen.