• +31(0)35 542 00 90
  • geen bezorgkosten vanaf 100,-
  • voor 15.00uur besteld, morgen in huis
  • info@nebbiolowijn.nl
  • veilig en vertrouwd betalen
  • +31(0)35 542 00 90
  • geen bezorgkosten vanaf 100,-
  • voor 15.00uur besteld, morgen in huis
  • info@nebbiolowijn.nl
  • veilig en vertrouwd betalen

Valle d'Aosta

In deze Franstalige regio in het uiterste noordwesten van Italië, liggen de wijngaarden op grote hoogte, soms wel tot 1200 meter. In europa kom je niet veel wijngaarden tegen die zo hoog liggen. De wijnproductie is klein, maar van hoge kwaliteit. De wijnbouw in Valle d'Aosta kent een lange geschiedenis en mogelijk terug tot voor onze jaartelling. In elk geval maken documenten van het jaar 515 n.C. melding van wijnbouw.

De druiven groeien langs karakteristieke pergola's op kleine smalle terrassen van droog gestapelde stenen. De wijngaarden liggen vooral langs de rivier Dora Baltea. Het gematigde microklimaat langs de rivier maakt wijnbouw in deze regio mogelijk, ondanks de ijskoude winters. De op steile hellingen gelegen wijngaarden zijn uiterst lastig te bewerken. Alle werkzaamheden moeten met de hand worden gedaan. In het Italiaans heet dat viticultura eroica, ofwel heroïsche wijnbouw. Niet alleen de hooggelegen wijngaarden zijn bijzonder, ook het feit dat in sommige wijngaarden druiven groeien die niet zijn geënt op Amerikaanse onderstammen. De gevreesde druifluis kan deze grote hoogte niet bereiken.

De wijnproductie in dit Alpengebied aan de voet van de Mont Blanc is nog geen 20.000 hectoliter per jaar. Daarmee heeft deze regio de laagste productie van Italië. De meeste wijn in Valle d'Aosta is rood. Het zijn typische bergwijnen, fris en licht, die je jong moet drinken. De witte wijnen zijn zuiver, fris en fruitig.