De regio Lazio, ook bekend als Latium, ligt ten zuiden van Toscane en aan de Tyrreense Zee. De wijnbouw bestond hier al voordat de stad Rome rond 753 v.C. werd gesticht. Na de druifluisramp werden ook in Lazio de wijngaarden opnieuw beplant met sterkere druivenrassen. Dit waren vooral planten met grote opbrengsten zoals Trebbiano Toscano, Malvasia, Sangiovese en Montepulciano. Lazio produceert dus veel wijn, ruim 1,3 miljoen hectoliter per jaar. Omdat kwantiteit en kwaliteit zelden samengaan, in Lazio niet bekend om de hoge kwaliteit van zijn wijnen. Veel eenvoudige en goedkope wijn vind zijn weg via Romeinse eethuisjes en trattoria's naar de miljoenen toeristen en pelgrims die de stad bezoeken. Het aandeel witte wijn bedraagt maar liefst 80% en toch is een van de beste wijnen een rode, namelijk de autochtone Cesanese del Piglio. Dit moeilijk rijpende ras heeft een weelderige en complexe geur en bezit niet veel tannine.