Lombardije ligt in het noorden van Italie vlak bij Zwitserland. De meeste wijnbouw vindt plaats in de heuvels van het centrale en oostelijke deel van de regio en in het grote gebied te zuiden van de Po. In Lombardije wordt een klein aantal bijzondere kwaliteitswijnen gemaakt. Het merendeel bestaat uit zeer gevarieerde, maar weinig karakteristieke wijnen. Het gebied is bekend om twee uitstekende spumantewijnen. Dat zijn de DOCG's Franciacorta en Oltrepo Pavese Metodo Classico. Zowel druivenrassen en techniek van wijn maken zijn gelijk aan Champagne. Op het gebied van kwaliteit kan vooral Franciacorta zich gerust met Champagne meten.
Het interessantste wijngebied ligt in het noorden, in de Valltelina. Daar, hoog in de Alpen, groeien de druiven op steile en slecht toegankelijke terrassen. Het bewerken van deze wijngaarden is dan ook zeer lastig. In dit gebied maakt men de beste rode wijn van Lombardije. Ze worden gemaakt van de Nebbiolodruif, hier genoemd Chiavennasca.