Door de ligging van Sardinië (bijna 35.000 ha wijngaard) is het eiland in de loop van de eeuwen onder invloed geweest van diverse culturen en overheersers van Arabieren tot Catalanen. Hierdoor is er ook een verscheidenheid aan druivenrassen op het eiland terecht gekomen die hier hun eigen identiteit en smaakprofiel hebben ontwikkeld onder invloed van het Sardijnse klimaat. Cannonau (garnacha-grenache), vermentino (rolle) en carignano (carignan) zijn de bekendste druiven van Sardinië.
In het noorden van Sardinië, omgeven door kurkeiken, rivieren, meren en mediterraans struikgewas, ligt het Galluragebied. Dit is enkele kilometers buiten de havenstad Olbia. Sardinië heeft een mediterraans klimaat, maar door de nabijheid van de Middellandse Zee, altijd een verkoelende bries.
Ook de ziltigheid in de Gallurawijnen wordt hierdoor verklaard. Vermentino di Gallura is ook de enige DOCG op het eiland en de bakermat van de beste vermentino’s van Sardinië. Andere specialiteiten zoals de bovale, monica, nuragus of vernaccia (di Oristano) worden het meest lokaal gedronken.