• +31(0)35 542 00 90
  • geen bezorgkosten vanaf 100,-
  • voor 15.00uur besteld, morgen in huis
  • info@nebbiolowijn.nl
  • veilig en vertrouwd betalen
  • +31(0)35 542 00 90
  • geen bezorgkosten vanaf 100,-
  • voor 15.00uur besteld, morgen in huis
  • info@nebbiolowijn.nl
  • veilig en vertrouwd betalen

Brunello di Montalcino Riserva 'Nello' DOCG, Baricci 2015

€ 160,50
incl. btw, excl. levering
Niet op voorraad

Beschrijving

Karakter:

100% Sangiovese

De naam en het leven van Nello Baricci zijn altijd versmolten en één lichaam geworden met de heuvel van Montosoli, een cru die genoemd is naar zijn oude roeping voor Riserva-wijnen. Uit de beste druiven afkomstig van het beste deel van onze beste wijngaard, de zogenaamde "cru nel cru", is de NELLO Riserva geboren. Het "beste van het beste" in beperkte oplage, op een speciaal genummerd etiket en in houten kisten, alleen uit uitzonderlijke jaren die zeer lange rijping in de fles mogelijk maken. Het label dat voor altijd een man viert en een geleefd leven dat toegewijd is om Sangiovese groot te maken in Montalcino en voor Montalcino.


Producent:

Baricci is gevestigd in het noordelijke deel van het Montalcino-gebied op de Montosoli-heuvel, eeuwenlang beschouwd als een excellente cru en met een grote reputatie. Het domein ontstond in 1955 toen de Baricci's, een boerenfamilie, erin slaagde de kleine boerderij genaamd Colombaio di Montosoli te kopen. In die tijd was Brunello een onbekende wijn, geproduceerd in kleine hoeveelheden en slechts door zeer weinig liefhebbers. Jaren gingen voorbij en in 1967 richtte Nello Baricci, samen met enkele andere producenten, het "Consorzio del Vino Brunello di Montalcino" op, een vrije vereniging van producenten met als doel het beschermen, verdedigen en promoten van hun wijn waarvan de naam steeds groter werd. De eerste Brunello van Baricci dateert uit 1971, terwijl de eerste fles Rosso di Montalcino dateert uit 1968. De kelder is uitgerust met roestvrijstalen tanks en Sloveens eikenhouten vaten. Vinificatie en rijping volgen trouw de traditionele regels die Brunello beroemd hebben gemaakt over de hele wereld. De gemiddelde jaarlijkse productie is ongeveer 13.000 flessen Brunello en 18.000 flessen Rosso di Montalcino. Het bedrijf Baricci wordt unaniem erkend als een typische, historische Montalcino-realiteit. Een van de zogenaamde "kleine producenten" die zeker hebben bijgedragen aan het groot maken van Brunello di Montalcino.


Gebied:

Brunello (en Rosso) di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar een van de beroemdste wijnen van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk 'ontdekt'; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert een speciale Sangiovese-kloon een zeer aromatische en elegante wijn.