Chardonnay DOC, Cantina Tramin 2022
Beschrijving
Karakter:
100% Chardonnay
Druiven afkomstig van wijngaarden op de heuvels, aan de voet van de bergen op een hoogte van 250-500 meter. 75hl/ha. Volledig met de hand geoogst, zachte persing, gisting op een gecontroleerde temperatuur van 19 graden op staal. Deels malolactische gisting. Rijping op staal.
Geur: delicaat fruitige aroma's, fris, bloemig en kruidige mineraliteit.
Smaak: fris en elegant, ananas, banaan, gele appel, peer en boter.
Producent:
Cantina Tramin is een van de meest gerenommeerde coöperaties en behoren tot de absolute top. In 2010 werd een compleet vernieuwde moderne Cantina in gebruik genomen. Maar liefst 280 aangesloten leden beheren 230 hectare wijngaard, kleine druiventelers die onder supervisie van de agronomen van Tramin de wijngaarden verzorgen en de kwaliteit van de stokken en druiven optimaliseren. Enoloog Willy Sturz werd in 2004 geëerd door Gambero Rosso / Slow Food met de onderscheiding; wijnmaker van het jaar. Naast zeer hoogstaande kwaliteit is voor ons ook essentieel dat Tramin de laatste jaren steeds meer ecologisch werkt. Natuurlijke processen, niet alleen in de wijngaarden (respect voor de natuurlijke omgeving) maar ook in de Cantina bij de vinificatie.
Gebied:
Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal hoofdzakelijk Duits is. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt in de Zuid-Alpen. De wijnbouw hier is zeer oud en stamt nog van voor de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire Schiava (Vernatsch), Manzoni en Lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.